Norgeskatalogen

Posted by: admin | Category: Spill | Comments Off on E-sport – Vokser i Norge

E-sport betyr å spille dataspill som konkurranse. Elektronisk sport involverer som oftest mennesker, men det hender også at datamaskiner spiller mot hverandre, uten at mennesker er involvert.

Elektronisk sport har lenge vært populært i Asia, men interessen for e-sport har også vokst i andre deler av verden, spesielt i USA og Europa. I Norge arrangeres det mange konkurranser. Det arrangeres turneringer over internett eller over mindre nettverk, som kalles LAN-parties. Det ble tidligere fokusert mye på e-sport under det årlige datatreffet The Gathering, men nå er fokuset på e-sport litt dempet.

Det er spesielt noen spill som brukes innen e-sport. Blant de mest populære spillene er Starcraft II, Counter Strike: Global Offensive (CS:GO) og League of Legends (LoL). League of Legends ble lansert i 2009, og er et av de mest populære spillene i verden, med mer enn 32 millioner spillere. I dette spillet spiller man på lag. Hvert lag har fra to til fem spillere. Den største turneringen innen League of Legends ble spilt i 2011, og ble fulgt av nærmere 1,7 millioner mennesker. Finalekampene i VM i 2013 hadde 32 millioner seere.

Starcraft var populært som e-sport i Sør-Korea allerede før spill 2 i serien kom ut. Starcraft II har blitt en populær e-sport også andre steder i verden. Lagene som driver med e-sport kalles guilds, og flere av de sørkoreanske lagene som konkurrerer i Starcraft II er profesjonelle og har egne sponsorer. De spiller som heltidsjobb. Mange av de beste lagene i verden kommer fra Sør-Korea.